Masih ingatkah kembali tentang 916 - Anwar jangan buat-buat lupa...

Tuesday, May 26, 2009

MASIHKAH kita ingat sebaik sahaja berakhirnya Pilihan Raya Umum Ke-12pada 8 Mac tahun lalu, arena politik negara berada dalam keadaan tidak stabil apabila Barisan Nasional (BN) yang tidak mendapat majoriti dua pertiga di Parlimen 'telah diancam' akan tumbang.

Segalanya kerana karenah Datuk Seri Anwar Ibrahim yang meletakkan sasaran untuk memastikan kerajaan BN tinggal sejarah pada tanggal 16 September 2008. Ketika itu Anwar dengan penuh angkuh menyatakan bahawa ramai Ahli Parlimen BN akan menyertai pembangkang atau dalam istilah politiknya melompat parti.

Walaupun ketika itu usaha Anwar dianggap tidak demokratik tetapi beliau tidak mempedulikannya malah pilihan raya kecil di Permatang Pauh pada Ogos 2008 dijadikan medan untuk 'menggemparkan' lagi negara dengan slogan 'dari Permatang Pauh ke Putrajaya'.

Tetapi akhirnya impian hanya tinggal impian. Tanggal 16 September berlalu begitu sahaja dan BN terus memerintah. Namun malangnya apabila BN kembali menguasai Perak berikutan langkah tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari PKR dan DAP mengisytiharkan keluar parti dan diikuti oleh ADUN Bota, Datuk Nasaruddin Hashim yang kembali kepada UMNO selepas 10 hari menyertai PKR, pembangkang menganggap apa yang berlaku adalah tidak demokratik.

Mereka mengecam BN dan UMNO habis-habisan seolah-olah apa yang mereka hendak lakukan pada 16 September lalu adalah sesuatu yang dihalalkan dalam amalan demokrasi. Bagi pembangkang, BN tidak berhak memerintah Perak dan kuasa penentu harus dikembalikan kepada rakyat.

Persoalannya, ketika Anwar bercakap soal menubuhkan kerajaan pada 16 September, apakah ketika itu pembangkang berfikir soal demokrasi dan hak rakyat? Tidakkah mereka sama-sama begitu beria-ia menantikan detik yang dijanjikan oleh Anwar tersebut?

Bagaimana pula dengan langkah mereka baru-baru ini yang menganggap tindakan Nasaruddin meninggalkan BN untuk menyertai PKR sebagai satu langkah bijak? Kenapakah Anwar yang mengadakan sidang akhbar bersama-sama Nasaruddin tidak menyebut pula soal tidak demokratik?

Justeru kita juga berhak bertanya, seandainya pakatan pembangkang berada dalam kedudukan BN seperti di Perak, apakah mereka akan mengambil jalan tengah meminta dibubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN)? Malah kita juga ingin bertanya, kalau DUN dibubarkan dan BN memenangi pilihan raya negeri yang diadakan mahukah pembangkang berjiwa besar untuk mengiktirafnya, apa jaminan bahawa pembangkang tidak akan berkata ia pilihan raya 'paling jijik' pernah diadakan?

916 jangan kita lupakan kerana inilah lambang penipuan terbesar Anwar Ibrahim secara terang-terang dan ini juga telah memalukan ramai penyokong PR yang begitu taksub kepada kepimpinan Anwar Ibrahim . Yang jelas 916 adalah untuk mengalihkan pandangan rakyat terhadap isu Saiful yang diliwat oleh Anwar selain dari siri-siri telenovela perlindungan di kedutaan Turkey. Jika dahulu Anwar begitu gah berkempen dan memberikan target 916 menjelang 16 Sept , hari ini kita ingatkan penyokong pembangkang mengenai tempuh yang sedemikian agar mereka mengingat kembali betapa mereka ditipu oleh pemimpin unggul mereka Anwar Ibrahim.

Inilah Anwar Ibrahim yang merupakan penipu unggul dan apakah Anwar akan dimaafkan begitu saja dengan penipuan beliau yang kahirnya disahkan apabila berlalunya 16 Sept. Tian Chua dan Elizebeth Wong , Saifuddin dan Fauziah yang berlakon ke Taiwan kerana menemui pemimpin BN akhirnya tersekat beberapa hari di sana kerana taufan yang melanda negara itu dan kesemua pemimpin BN telah keluar dari Taiwan. Seronok Tian Chua berbulan madu dengan Elizebeth di Taiwan beberapa hari, Elizebeth sememangnya kita ketahui akan tabiat beliau. maklumlah anak dara tua yang hanya title anak dara.

Jika Anwar begitu Gah dahulu dan begitu bangga hingga kembang kuncup hidung nya memberi ceramah dan bercerita dengan angkuh dan sombongnya bahawa adalah bakal Perdana Menteri. Berbulan lamanya beliau berangan -angan , Hari ini kita akan mengingatkan beliau , berbulan lama juga mengenai penipuan beliau agar beliau dapat merasakan perasaan malu terhadap pembohongan yang telah beliau lakukan.

Jom kita ingatkan penyokong mereka mengenai 916 Diharap dapat kerja sama rakan-rakan bloggers untuk menaikan logo ini di blog tuan puan.

1 comments:

MAWAR BERDURI said...

salam?

ok ah kempen..he he he bagus jg blog ko ni. kalu ko buli jadik raksasa kan bagus ko ambek ja anwar 2 p planet marikh dan pun planet zuhal bab peel anwar ni lain sket bah..hehe..ko ni buli jadi kingkong juga ka? ok jugak 2

RAKSASABN HOT VIDEO

Followers

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP